O poduzeću


Kontaktirajte nas

Da svoj dom čim bolje opremite, a u skladu sa Vašim željama, molimo Vas da nas kontaktirate!


 

info@roltek.hr

Briga za okoliš


5 načina kako s roletama pomažemo okruženju


Adaptacija objekata gotovo ne poznaje godišnja doba, pa je stoga važno, da počnemo što prije razmišljati, kako bi mogli svoj dom još više izolirati od vrućine, hladnoće i energetskog gubitka.

Već u planiranje izgradnje moramo misliti o štednji energije. Na temelju direktiva Europske unije Hrvatska će uskoro uvesti obvezne energetske certifikacije zgrada. Nadalje, priprema se i pravilnik po kojemu će kuće imati iskaznice za  energetsku učinkovitosti. Pravilna priprema i montaža vanjskih roletnih kutija mogu dodatno poboljšati izolaciju Vašeg prozora.

U tom kratkom predstavljanju vam predstavljamo kako možete s roletama bolje izolirati vašu kuću. Ako vas zanima, kako možete s pravilnim izborom roleta sačuvati 30% energije, pročitajte sljedeće.

1. Prozor + Roleta = veća izolacija
2. Pazite! Kutija mora biti dobro izolirana!
3. Ste vidjeli, da s motornim pogonom kod roleta dugoročno štedite?
4. Rolete na sunčevu energiju
5. Materijal, koji je u skladu sa prirodom!


1. Prozor + Roleta = veća izolacija
Važno je imati dobro izoliran prozor, s čim manjim toplotnim mostovima. Uvijek zaboravljamo, da je svaka staklena površina, bez obzira, kakve je kvalitete prozor, samo po sebi toplotni most. Troškove grijanja možete s izborom roleta po zimi smanjiti za 25-35 %, po ljeti pak izbježete vrućinu, koja nastaje zbog zagrijavanja steklenih površina (efekt tople grede). Pored dodatne izolacije,roleta nudi i dodatnu zaštito samog prozora. Štiti ga od oštećenja, prljavštine i ostalih vanjskih neprilika. Istraživanja su dokazala,da se U vrijednost toplotne energije može s predprozorskim roletama ROLTEK smanjiti za 0,2 koeficienta.

Pitanje: Da li je moguće s predprozorskim roletnim kutijama od aluminija, koje su ugrađene direktno na prozorski profil, sprijčiti gubitak toplotne energije preko toplotnog mosta? Kakvu prednost ima spušteni lamelni plašt u smislu bolje toplotne izolacije prozora?

O tom pitanju je bilo velikih rasprava, dosta ispričanog i napisanog - ali to je zapravo potvrđeno. Zato smo se odlučili, da ćemo izolaciju predprozorskih roleta provjeriti kod stručnjaka. Obratili smo se na Fraunhoferjev institut u Njemačkoj, koji posjeduju instrumente za provjeravanje U-vrijednosti i utjecaj na očuvanje i gubitak topline kod različitih situacija.
 

 
Rezultati istraživanja su u skladu s našim očekivanjima. Toplinske slike su pokazale da spušteni lamelni plašt povećava toplinsku izolaciju prozora. Također se pokazalo, da naša predprozorska kutija ne dopušta gubitak energije preko toplotnog mostu. Ovo je sada dokazano od strane stručnjaka .

2. Pazite! Kutija mora biti dobro izolirana!
Temperaturna razlika između hladnih zima i toplih ljetnih dana u našoj geografskoj širini raste. U stvari, ako želimo postići temperaturno udoban dom moramo ga po ljeti hladiti s klima uređajima a po zimi grijati. To se dosta vidi na računima za struju ili plin. Zato je potrebno spriječiti ulaz hladnog ili vrućeg zraka u prostor.
Da zvučna i toplotna za­štita dobro djeluje, mora postojati razmak između lamelnog plašta i stekla. Također je važna kvaliteta roleta i čvrstoća materijala. Zapravo, teži lamelni plašt zadržava veću buku od lakih. Veće lamelne plašteve možete ugraditi bez problema i u nadprozorske sisteme.
Kod PVC unutarnjih kutija je vrlo važno, da su stijenke kutija iz dvokomornog profila. Još je bolje da je, roletna kutija u cijelosti izrađena iz poliuretanske pjene. Koeficient gubitka energije kod dobro izolirane kutije ne smije biti veća od 0,5 - 0,7 W/m2K.
 
3. Ste vidjeli, da s motornim pogonom kod roleta dugoročno štedite?

Izolacija će stvarno biti potpuna, ako upravljate roletama s motorom i zidnim prekidačem ili daljinskim. 
Kod pogona na traku ili na ručnu monokomandu dolazi do nekoliko postotaka gubitka energije zbog otvora u unutrašnjosti prostora. Sam taj otvor predstavlja toplotni most.

Kod motornog pogona tog otvora nema. Tako u stan ne mogu ulaziti hladni ili topli zrak. Zbog motora se lamelni plašt po­miče mirno i tiho s pritiskom na prekidač te tako daje ugodnost boravka i produžuje vijek trajanja roleta. Kod pogona na traku može doći do češćeg servisiranja zbog  trošenja materijala. 
Početna investicija za motorno upravljanje će se vratiti s vremenom.

4. Rolete na sunčevu energiju
Tehnologija se razvija i naš svaki dan postaje sve brži. Zato se moramo češće zaustaviti i razmisliti kako bi s našim radom dodatno pomogli okolišu. Iz tog razloga su se na trgu pojavili roletni sistemi na motorni solarni pogon. Preko solarnog kolektora se može napajati samo 12V motor u roletnoj kutiji. U primjeru dužeg nestanka struje, rolete možemo ručno otvoriti.


5. Materijal, koji je u skladu sa prirodom!

Jeste li znali da se na smetlištu zbog nepravilno odbačene opreme, kao što su na primjerhladnjaci, oslobađa CFC plin (Kloroflorougljikovodik)?
Plin zatim u atmosferi smanjuje ozon, povećava ozonske rupe i s tim povećava ultraljubičasto zračenje. CFC se nalazi i u otapalima, sprejevima, raspršivačima te u nekim krutim i fleksibilnim poliuretanske pjenama.

Lamelni profil a oznakom ALUMINO, je punjen s poliuretanskom pjenom, koji NE sadrži CFC, i  zato je u skladu s prirodom.

Kada već kupujemo materijal, pazimo da budemo sigurni da ćemo pomoći u očuvanju okoliša!