Česta pitanja


Kontaktirajte nas

Da svoj dom čim bolje opremite, a u skladu sa Vašim željama, molimo Vas da nas kontaktirate!


 

info@roltek.hr

O motornom upravljanju

1. Da li možemo povezati više roleta na jedan prekidač?
2. Koliko roleta možemo dignuti sa jednim daljinskim?
3. Da li se rolete na motor često kvare?
4. Što se dogodi, ako roleta prilikom spuštanja naleti na prepreku?
5. Što moramo pripremiti kod kuće, ako želimo imati rolete ili žaluzine na motor?
6. Da li se može staviti automatika koja bi dizala rolete u željenom vremenu?
7. Da li se mogu povezati motori roleta sa senzorima za svjetlost i vjetar?
8. Kada se mogu spojiti vaše rolete ili žaluzine na struju i tko će programirati daljinske upravljače?

Da, na jedan prekidač možemo povezati neograničeno puno roleta. To možemo napraviti sa ugradbenim releima. Vrlo je važno da priprema elektroinstalacije bude dobro napravljena. Ukoliko se odlučite za daljinsko upravljanje elektroinstalacija će biti jednostavnija.

Primjer povezivanja kod žičnog upravljanja:

(kliknite na sliku za povećanje)

To je ovisno od tipa daljinskog i sistema motora, ali u pravilu je broj neoganičen. Sa jednokanalnim daljinskim možemo podizati istovremeno jednu roletu ili više roleta istovremeno koje su povezane na isti kanal. Tako imate npr. sve rolete u jednom prostoru povezane na isti kanal koji ih istodobno pokreće. Kod višekanalnih daljinskih (5- ili 6- kanalni) se na svaki kanal poveže željeni broj roleta koje se mogu pokretati pojedinačno ili istovremeno.  

Primjer upravljanja pet roleta s 5-kanalnim daljinskim:

(kliknite na sliku za povećanje)
 
Primjeri upotrebe 5-kanalnog daljinskog upravljača:
 
Kanal PRIMJER 1 PRIMJER 2 PRIMJER 3
1 roleta 1 dnevna soba istočna stijena
2 roleta 2 spavaona zapadna stijena
3 roleta 3 dječija soba sjeverna stijena
4 roleta 4 kuhinja južna stijena
5 roleta 5 radna soba  
6 sve skupa sve skupa sve skupa

Prema svim podacima i iskustvima se je pokazalo da se roleta s motornim pogonom ne kvari više u odnosu na ručni pogon gdje su servisi više potrebni. Motor roletu uvijek ravnomijerno podiže i spušta u odnosu na ručni pogon. U  poduzeću ROLTEK upotrebljavamo isključivo motore njemačkih proizvođača i u 15 godina iskustva kvarovi su vrlo rijetki. Roleta s motorom koja je pravilno priključena na električnu mrežu radit će duže od one na ručni pogon. 

 
4. Što se dogodi, ako roleta prilikom spuštanja naleti na prepreku?
U tom primjeru, motor će htjeti doći do krajnje pozicije i moglo bi doći do oštećenja rolete. Zato u poduzeću ROLTEK pored običnih motora nudimo i motore sa ugrađenom zaštitom od moguće prepreke (AST motori). Ako roleta tako prilikom spuštanja naiđe na prepreku motor se zaustavlja i roleta ostaje neoštećena. Za to funkciju kod roleta se obratite vašem komercijalisti.


5. Što moramo pripremiti kod kuće, ako želimo imati rolete ili žaluzine na motor?
Kod svakog prozora je potrebno na unutarnjoj strani pripremiti razvodnu dozu s promjerom 78 mm. Do doze je potrebno položiti cijev (RBT) debljine min. 13,5 mm za dovod napona 230 V. Jednaka cijev se vodi od doze do prekidača. Ako se  odlučite za centralno ili etažno upravljanje roleta iz jednog mjesta potrebno je pripremiti još i povezivanje svih doza između sebe. Za bolje i točnije informacije molimo vas da nas kontaktirate. Sve sheme za električara uvijek stavljamo pored svake narudžbe sa elektro pogonom. 


 6. Da li se može staviti automatika koja bi dizala rolete u željenom vremenu?
Seveda. Uporabi se lahko 5-kanalni daljinec s časovno uro ali stensko stikalo s časovno uro. Poleg časovnega planiranja odpiranja in zapiranja rolet, ima stikalo tudi dodatne funkcije. ASTRO funkcija na primer samodejno pomika čas odpiranja in zapiranja glede na letni čas. Možno je nastaviti enoten čas za vse dni v tednu, različen čas za vsak dan v tednu ali en čas za delovne dni in drugačen za vikend.
 
          

 
7. Da li se mogu povezati motori roleta sa senzorima za svjetlost i vjetar?
I to je moguće, kod roletnih sistemih stavljamo također i senzor za vjeter, koji u situaciji kada je vjetar roletu podiže i ne spušta ju toliko dugo dok vjetar ne prođe. Priporučujemo svjetlosni senzor koji se priljepljuje na prozor i tako vam regulira ulaz svjetlosti u vaš dom.
U senzor se programira željeni ulaz svjetlosti ili vjetra i kada je vrijednost dosegnuta roleta se spušta ili diže. Pored roleta takav je sistem upravljanja moguć i kod vanjskih žaluzina, tendi i screen sjenila.


8. Kada se mogu spojiti vaše rolete ili žaluzine na struju i tko će programirati daljinske upravljače?
Pravilno je, da rolete priključi kućni ili ovlašteni električar koji poznaje napajanje na objektu. Kod roleta s motornim pogonom su uvijek priložene sheme koje električar treba za spajanje na struju. Jednako vrijedi i za programiranje daljinskih upravljača. U svakom slučaju, monter će provjeriti krajnje položaje roleta na licu mjesta za vrijeme montaže ako ćete spajanje struje napraviti kasnije. Ako ste u nedoumici molimo Vas da nas nazovete.