Česta pitanja


Kontaktirajte nas

Da svoj dom čim bolje opremite, a u skladu sa Vašim željama, molimo Vas da nas kontaktirate!


 

info@roltek.hr

O tendama

1. Kakva je razlika između kazetnih i otvorenih tendi?
2. Što podrazumijevaju izrazi tenda, markiza i pergola?
3. Što da napravim ako padne kiša na otvorenu tendu?
4. Da li postoje kakvi senzori za vjetar i sunce, koji bi zatvorili tendu?Kazeta ili kutija štiti platno i mehanizam od vremenskih prilika. Ako imate iznad tende balkon ili nadstrešnicu, ne trebate kazetnu tendu i možete se odlučiti za otvorenu verziju. U slučaju da kiša pada na tendu, kada je zatvorena, savjetujemo vam kazetnu tendu. Kazetna tenda u zatvorenoj poziciji potpuno i sa svih strana je zatvorena. Ako ste u dilemi, molimo vas da nas nazovete za savjet.

Primjer kazetne tende (kliknite na sliku za povećanje):

  

Primjer otvorene tende (kliknite na sliku za povećanje): 

  

Tenda i markiza su isto. Različiti nazivi se koriste u različitim krajevima Hrvatske. Riječ markiza je germanska riječ i znači isto što i tenda.
Pergola (pogledajte sliko ispod) je fiksna konstrukcija, koja ima na vrhu mogućnost zaštite od kiše sa staklom ili pleksi staklom. Kod obe varijante na vanjskoj strani je tenda koja ide po vodilicama. Moguća je i kombinacija sa screenom na prednjoj strani ili sa strane. Pergolu savjetujemo, ako se na vašim terasama namjeravatezadržavati i za vrijeme kišnih dana.

Pergola:                                          Markiza ili tenda:
   
(kliknite na sliku za povećanje)

Kada pada kiša nije ništa strašno ako se platno malo smoči. Morate znati da su tende napravljene da štite od sunca a ne od kiše. U slučaju da vaša tenda bude duže na kiši slijedite sljedeća uputstva:
- Tendu bez obzira što je mokra zatvorite.
- Kada prestane padati kiša, tendu otvorite i osušite – najbolje na suncu.
 
 
4. Da li postoje kakvi senzori za vjetar i sunce, koji bi zatvorili tendu?
Možete dobiti više različitih tipova senzora, u svakom slučaju vaša tenda mora biti na motorni pogon.
- Vjetrovni senzor u završnoj lameli (slika) vam u kombinaciji s daljinskim i prijemnikom tendu zatvara u slučaju prejakog vjetra.
- Vjetrovni senzor u obliku vjetrenjače (slika) vam možemo spojiti na više pozicija (najčešće u neposrednoj blizini tende ili na kut kuće). Taj senzor se samostalno napaja preko sunčeve svjetlosti. Kao nadgradnja toga senzora za vjeter možete se odlučiti i za senzor za sunce i kišu.

Primjer: Kada je sunce tenda će se otvoriti. Ako počne jače puhati vjetar ili počne kiša tenda će se sama zatvoriti. Tako će vaša terasa uvijek biti sigurna od vremenskih neprilika. Senzorsku automatiku možete preko daljinskog i isključiti.

senzor_markize.jpg vetrnica_markize.jpg